Uzuun süren karar verme aşamamdan sonra Android işletim sistemi olan bir telefon almaya karar verdim, bir aydır kendisiyle mutlu mesut uygulama yükleyip kurcalayıp kaldırmak şeklinde uzun zamanlar geçirmekteyim :) Belki kendim program yaz(a)mıyordum ama Nisan ayı itibariyle sayısı üç yüz bini geçmiş çeşit çeşit uygulamayı çözüp telefonu maksimum verimle kullanmak için çabalarım sürmekte... Şimdiye kadar deneyip beğendiğim-beğenmediğim uygulamaları anlatayım dedim.
İşte android işletim sistemi olan bir telefonu alan yeni kullanıcının öncelikli yüklemesi gereken uygulamalar:
Flash Player 10.2: Telefonda her türlü flash destekli videoyu açabilmek için bu uygulamayı yüklemek gerekiyor.
Open Advanced Task Killer: Öncelikle telefonun önceden açılmış ama arkada açık duran uygulamaları için kurmak gerekiyor. Bunun çalıştığından arada ekrana çıkan "#AppsKilled" yazısı ile emin olunabilir.
AVG Anti-Virus: Marketteki bir sürü değişik kaynaktan yüklü programları ve telefondaki dosyaları kontrol ediyor. Alternatif virüs korumalarına bakmadım.
Juice Defender: Mobil ve/ya kablosuz veri indirimini telefonun ekranı kapalıyken ayarlanan süre sonunda kapatıyor, böylece pil tasarrufu sağlıyor. Bir sürü ayrıntılı ayarı var, pek kurcalamadım.
Facebook: Ben Samsung Galaxy S üzerinde kullanıyorum, o kadar sevmedim ki artık Facebook'ta çok az vakit geçiriyorum(bu göreceli iyi bir şey belki de). Tag'li fotoğrafları göstermiyor, haber kaynağı kısmındaki upuzun yazıları kısaltmadan gösteriyor(bu nedenle sayfayı takip etmek güç oluyor), normal facebook'taki en son yorum yapılmış girdileri üste çıkarma ya da haber kaynağını filtreleme gibi bir seçenek mevcut değil, profil resmi değiştirilmiyor, uygulama yavaş çalışıp sık hata veriyor.
Twitter: Uygulamaya alıştıktan sonra bağımlılık yaratan bir android uygulaması hazırlanmış, ancak bir ekslikliği var Türkiye'nın trend konularını göstermiyor.
Gmail ve Gtalk: Telefona yüklü olarak geliyor, en senkronize ve hızlı çalışan uygulamalardan
Yahoomail: Güzel hazırlanmış, ancak biraz yavaş çalışıyor.
Ebuddy: MSN, Facebook, ICQ ve Gtalk hesaplarımla girmeyi denedim, Facebook ve ICQ hesaplarımı getiremedi, Gtalk için telefonda yüklü olan uygulama yeterli. MSN için kullanılabilir, ancak bazen mesajların geç gelmesi-gelmemesi olabiliyor, sadece çekilen fotoğraf profile konuyor, dosya paylaşımı desteklemiyor. Ancak ebuddy'nin en güzel özelliği kapalı olsa da hesabı açık tutuyor, böylece pil ömrünü harcamadan birisi mesaj attığında size ulaşıyor.
Mercury: MSN için kullandım, ebuddy'den fazla olarak profil resmi ayarlama, dosya gönderimi, ses gönderimi ve titreşim göndermeyi destekliyor.
Go!Chat: Facebook sohbeti için hazırlanmış bir uygulama, ama bende çalışmadı.
-Bir ihtimal facebook'taki güvenlik ayarlarım sohbeti engelliyor, ama öyle de olsa en azından android facebook'ta çalışması gerekir diye düşünüyorum..
Whatsapp: İnternet üzerinden cep telefonu numaralarına sms, fotoğraf, ses, video, hatta yer bilgilerini göndermeyi sağlayan harika bir haberleşme programı. Ancak kullanışlılığını artırmak için daha fazla arkadaşın telefonuna yükletmek gerekiyor.
Skype: Kendi sitesinden telefona ücretsiz sms'le link göndererek yüklenebilen(telefonun üzerindeki android markette yok) android uygulamasının açıklamasında görüntülü görüşmeyi desteklediğini söylemesine rağmen sadece sesli görüşme yaptırıyor. Umarım yakında düzelir.
Hürriyet Android: Haber başlıklarına ve ayrıntılarına hızlıca bakmayı sağlayan güzel bir uygulama.
Teamviewer: İstenilen bilgisayara cep telefonundan internet sayesinde bağlanmayı sağlayan harika program. Telefonun üzerindeki android markette yok, teamviewer'ın kendi sitesinden yüklenebiliyor.
RealCalc: Güzel bir görünüşe sahip bilimsel hesap makinesi
İbbTrafik: İstanbul'daki yol-trafik durumu ile kaza-yol çalışması bilgilerini gösteren, ancak konum belirleme kısmı pek başarılı olmayan uygulama.
TVShows: Pek çok yabancı dizinin tüm bölümlerini aramakla uğraştırmadan izleten güzel bir uygulama.
Ekşi Android: Bu yeni ekşisözlük uygulaması yazarlar için kullanışlı görünüyor.
Greader: Yazı okumak için çok kullanışlı, fotoğraflı yazılara bakmak için kullanışsız.
İzlesene: Yerli youtube uygulaması gibi, ama neden bilmem bende video açamıyor.
Find a Starbucks ve Barcode Scanner uygulamaları Türkiye'de kullanmaya elverişsiz.
Markette uygulamalar bir sürü, bir dahaki yazımda oyunlar ve eğlence üzerine olan uygulamalardan bahsedeceğim.