5 Nisan 2010 Pazartesi

Sweetie(1989)


29. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında bugün 11:00 seansında Kadıköy'de izlediğim, Avustralya yapımlı filmin yönetmeni Jane Campion. Filmin ne yönetmeni ne de oyuncularını tanıyordum, "30 YILIN EN İYİ İLK FİLMLERİ" kategorisinde olunca izleyeyim deyip bilet almıştım, iyi de yapmışım :)

****Buradan sonrası filmle ilgili bilgi içerir****

Filmin başında yaşlı bir kadın, Sweetie'nin ablası Kay'e çay falı bakıyor ve şaşırarak falında alnında soru işareti olan bir erkek çıktığını söylüyor. Ertesi gün Kay'in iş yerinden bir kız nişanlandığını ilan ediyor, ama o da ne!? Kızın nişanlısı Kay'in falındaki alnında soru işareti olan adam! Böylece Kay'in ilişkisi başlıyor, buraya kadar her şey mutlu ve romantik komedi tadında. Ama bir yıllarını doldurduktan sonra sorunları başlıyor, odaları ayırıyorlar ve bunun üstüne bir de Kay'in aşırı sorunlu ve tek amacı gösteri dünyasında yeralmak olan kızkardeşi Sweetie yapımcı sevgilisiyle ansızın Kay'lere yerleşiyor. Böylece işler daha karmaşık bir hal alıyor. Bir taraftan sinir bozucu derecede düşüncesiz Sweetie'ye sinirlenirken diğer taraftan yaptıklarına gülebiliyorsunuz. Gergin ilerleyen konuya rağmen aralara akıllıca yerleştirilmiş bol miktarda güldüren gülümseten sahne mevcut. Ayrıca komşunun harika rol yapan küçük sevimli oğluyla olan sahnelerin hepsi çok eğlenceli, mesela şimdi aklıma gelen çocuk görmesin diye mutfakta eğilerek cam önünden geçmeleri, daha komikleri de vardı ama aklıma gelmiyor ne yazık ki... Bir yerden sonra ağır psikolojik sorunlar insanı bunaltabiliyor, bu nedenle filmin sonunda küçük çocuğa bir şey olsa filmden nefret edebilirdim, ama ağaç ev yıkılınca çocuğa bir şey olmuyor, Sweetie ölüyor(hatta Sweetie ölünce salonda birisi çok şükür bile dedi, o kadar bunalttı bizi Sweetie :D ).


****Buradan öncesi filmle ilgili bilgi içerir****

Teknik olumsuzluk olarak filmin yarısından sonra kayıtta ses bozukluklarını ve en baştaki kısa bir süre boyunca altyazı senkronizasyon sorununu sayabilirim.

Bu filmde Kay'in bir sürü at şeklinde biblosu var, bu filmin peşine izlediğim Akvaryum'da da kız at öldü diye ağlıyordu... Peşpeşe izleyince ortak nokta ya da noktalar muhakkak çıkıyor :D

Hiç yorum yok: