18 Kasım 2010 Perşembe

Dark City (1998)

Çekildiği dönemde konu ve çekimlerin farklılığıyla efsanevi filmler arasına girdiğini tahmin ettiğim, şimdiki ve gelecek zamanda izlenince ise, ilginç çekimleriyle etkileyici, ancak konusuyla sıradan olabilecek bir film.

Filmin başında John Murdoch(Rufus Sewell) isimli bir adam bilmediği bir yerde uyanıyor ve katil olarak arandığını öğreniyor. Sonradan şehrin garip yetenekleri olan yaratıklar tarafından ele geçirildiği ve şehirde kimsenin gündüz olduğunu hatırlamadığını farkediyor. Bir özelliğinden dolayı bu yaratıkları yok edip yaşamı normale çevirebilecek tek kişininse Murdoch olduğu ortaya çıkıyor. Film, Murdoch'un psikiyatristi yardımıyla hayatı normale çevirmeye çalışmasını konu alıyor.
Filmin görüntü yönetmeni Tim Burton'lu filmler Alice in Wonderland, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street ve  Pirates of the Caribbean serisinin görüntü yönetmeni olan Dariusz Wolski. Filmin yönetmeni olan Alex Proyas'nın Wolski ile yaptığı The Crow(1994) adlı filmi de merak ediyorum.

Romantik komedilerden nefret eden ve kara film(film noir) hayranlarının baştacı edeceği, benim gibi kara filmlerde uyuyup karalık olacaksa kara mizahı tercih edenlerinse pek o kadar da sevmeyeceği hatta uygun ortamı yakalayınca ne güzel uyudum bu filmde diye hatırlayacağı iyi yapılmış bir film.

Hiç yorum yok: