12 Nisan 2009 Pazar

Farklılık

foto: Hello Sunshine by Emre Ayaz

Son sınıfa gelince de olsa artık bir telekomünikasyon mühendisi ne yapar kafamda oturdu, ancak şu aralar kafama takılansa bir mühendisin başarılı olması için nasıl bir farkı olmalıdır?

Reklamcılık, mimarlık ve tasarım gibi bölümlerde farklılığını yaptıklarınla göstermek mümkün, çünkü ortaya görsel bir şey çıkardığın işler bunlar. Mesela dün okuduğum bu haberde bir reklamcının başka bir şirkette çalışırken asıl girmek istediği şirkete girmek için açtığı blogtan bahsediliyor, blogunda kendi adını söylemeden X firması için Xbeniisealsin diye aldığı alan adında blog yazıyor, bir taraftan kendi reklamını yaparken diğer taraftan da şirketin reklamını yapmış oluyor, insanlara neymiş bu şirket dedirtiyor. Fazla uzatmayayım, iş reklamcılık olunca böyle bir fikir adamın farklılığını göstermesini sağlamış. Ancak bir mühendisin farklılığı nerdedir, hadi yazılımcıysa çok kısa, hızlı ve düzgün kodlar yazıyor olabilir bu nedenle dikkat çekebilir. Farklı kod deyince aklıma bizim okulda duyduğum her kodunun içinde argo sözcükler ekleyen ve hem iyi hem esprili kodlar yazabilme yeteneği geliyor, bu da bir farklılık... Ama yazılımla uğraşmayacak bir telekomcu nasıl farklı olabilir?

5 yorum:

gulnihal kalfa dedi ki...

Bende yazılım mühendisliğinde okuyorum yani bu anlamda seni en iyi anlayanlardan biriyimdir heralde. Yazılım adına söylğüyorum Geçen dönem okulda bu anlamda bir kaç örnekten bahsedildi. Biri koredeki iki lise öğrencisinin yazdığı basit kodlu bir program idi. Olay, sanal bir kadına çicekler, çeşitli jestlerle flört yapmak, belli bir süre sonra kadına çıkma teklifi ediyorsun eğer kabul ederse gerçek bir kadınla yemeğe çıkıyorsun. Yanlış hatırlamıyorsun bu işi bir operatör şirket satın alıyor bu çocuklardan. tabi çocxuklar deli para kırıyor.
Buna verilebilecek başka bir örnekse facebook. Yani boş bir veri tabanı ve bu veritabınını en ince ayrıntısına kadar dolduran yaratıcısı değil bizleriz. Ama sonuç yaratıcısı yanındaki mc donaldsı 24 saat kendisine hizmet edebilmesi için tutuyor. yani adam bu konuma geliyor.
Anlıyacağın ezgi bize lazım olan alabildiğine basit ama insanlara niye benim aklıma gelmedi diyebilecek birşeyler oluşturmak. Ama biraz ama biraz fikir...
En azından ben buna kanaat getirdim :)

EzgiDi dedi ki...

facebook'u, google'u, microsoft'u düşünürsek, bütün hayatını adaman gereken oluşumlar bunlar, ben öyle farklılık kastetmedim. Zaten yazılım da hiç ilgi alanım olmadı benim, merakım bir mühendisin farklılığı nerde ortaya çıkar...

Neyse, sanırım büyük mühendislere sormak gerek :D Bizim bunu yorumlayacak tecrübemiz yok :)

alper kemal dedi ki...

bir mühendisin fark yaratmasından bahsediyorsak, bu yazılımcı, ya da inşaat mühendisi için çok fazla farketmiyor. fark yaratmak, bir mühendisle, bir taksi şoförü arasında da farketmiyor. fark yaratmak apayrı, başlıbaşına bir şey. Yazılımcı için kolay, inşaatçı için zor, kuaför için zorlayıcı, güvenlik görevlisi için çok basit denemez. fark yaratamayan insan, fark yaratamayan insandır, mesleği mühim değil. meslek mühim olmadan da fark yaratan insan olunabilir. şu meslek için nasıl fark yaratılır diye düşünüldüğü anda, fark yaratmaya giden yoldaki en önemli öğe, yaratıcılık, biraz tırpalanmış oluyor.

fark yaratmak, bambaşka bir şey, o bir konsept. zaten adı üstünde, "fark". mesleğe bağlı düşünmemek gerekli.

ayrıca, yazılımcı için de hızlı ve düzgün kod yazmak, asla fark yaratıcı değil. nitekim, hızlı ve düzgün kod yazan yüzbinlerce insan var. bu kadar kolay değil. hiç bir meslekte de kolay değil, küçümsememek lazım.

EzgiDi dedi ki...

sağol alpercim de zaten nasıl fark yaratılır diye düşünme değil benim kafamdaki, farklılık yaratanlar ne yapmış da farklı olmuş bizim bölümlerde...

biraz düşününce herkesin kendi farklılıkları olmasına rağmen pek çok konuda, özellikle aynı okul-aynı bölüm ikilisinde olduğumuzdan çok ortak yönümüz var. büyük ihtimal bizim farklılıklarımız işe girince çıkacak ortaya ama benimki de merak işte...

Unknown dedi ki...

sen farklı ol. gerisi gelir. ve gerçekten bunu başarabilirsen bu farkedilebilir ve yukarıda arkadaşların verdiği örnekler gibi nakite çevrilebilir.

aldığın eğitim bir amaç değil araçtır. böyle düşünürsen kozandan çıkıp istediğin o farklı tırtıl olabilirsin...