Yıllardır anadilde eğitim yapmakta direnen, Türkiye'deki diğer iyi okullardan bu yönüyle ayrılan okulumuz çok hızlı bir şekilde, doğrudürüst kimseye danışmadan, tartışmadan %100 ingilizceye çevriliyor. Bu konuda -benim bildiğim- rektörle ilk tartışma çanakkale gezisi sırasında oldu ve vakit darlığından sonuca varılamadı, rektör de sonra kapsamlı konuşuruz dedi. Ancak sanırım sonradan konuşma olmadı ya da dikkate alınmadı, durum öğrenci eylemlerine, fakülte hocalarının katıldığı tartışmalara ve basına sıçradı. Ayrıca facebook'ta gruplar kurularak örgütleme ve olayın duyurulmasına katkıda bulunuyor.
Evet, İTÜ'nün en büyük sorunu yabancı dil ve bu konuda rektör haklı, ancak buna "bulduğu" çözüm yanlıştır. Yabancı dil sorununun kaynağı derslerin anadilde verilmesi olmadığı gibi, çözümü de dersleri ingilizce vermek değildir. İngilizce verilen bölüm derslerini ne kadar öğrendiğimiz ortadadır ve teknik eğitim anadilde olmalıdır. Akademisyenlerimiz ve mezunlar bunun farkında, biz öğrenciler farkındayız. İTÜ'lünün dil sorununu çözmek için yapılması gereken alternatiflerin yönetime sunulması ve tartışılması gerekiyor, böyle bir anda önemli kararlar alınamaz. Hazırlık sınıfının iyileştirilmesi, her dönem sunum yapmaya ve akademik makale yazmaya yönelik ingilizce dersler konulmadır, itülünün ingilizce korkusunu yenmesi sağlanmalıdır ancak teknik derslerin anadilde anlatılmasına dokunmadan...
3 yorum:
Ay ti yu. Söylenişi bile çok kötü. Bizde türkçe eğitim yok. Ve bence bilhassa bilim dersleri, bölümleri insanın ana diliyle öğrenilmeli. O zamn öğrencinin öğrenmesi çok kolay oluyor. Zaten adam piyasa atılasıya zaten birşekilde bu "ingilizce" terimlerle karşılaşıcak. hele ki piyasada mutlaka.
kimisi %100 olsun, kimisi %50 olsun, kimisi de hiç olmasın diyormuş.
Aslında olan olay galiba biz güzel şeyler yapıyoruz hey hey... tarzı bir çalışma.
Pek bir mânâ ya da gereklilik görmediğim gibi, bilmiyorum belki de vardır, gerek duymuyorum da:D
çok bir muhalifçe oldu ha?
senin ne düşündüğün anlaşılmıyor:) hangisine gereklilik yok değiştirmeye mi anadilde eğitime mi?
Yorum Gönder