23 Aralık 2010 Perşembe

Tehlikeli İlişkiler

Salona ilk girildiğinde sahneyi kaplayan perde yerine  gene tüm sahneyi kaplayan kocaman 3 parça ayna karşılıyor bizi... Sonradan oyun sırasında görülüyor ki bunlar kendi merkezlerinde 360 derece dönebilen çift taraflı aynalar, ve arkalarında gene ayna ve üzerine projeksiyon cihazından çeşitli görüntülerin yansıtıldığı perdeler var. Böyle ilginç bir sahne tasarımı Numen/Sven Jonke tarafından yapılmış. Oyunda aynaların kullanımı da gene çok başarılı ve ilgi çekic, yönetmense Üsküp'lü Aleksandar Popovski. Göz kamaştıran kostümleri Angelina Atlagic tasarlamış. Dikkat çeken diğer bir görsel detaysa takıların pırıltısıydı.

Choderlos de Laclos'nun romanından uyarlanmış oyun, 18. yüzyıl sonlarındaki ikiyüzlü Fransız aristokratlarının ahlaki değerlerden yoksun ilişkilerini anlatıyor. Özellikle popüler dizilerden tanındık Levent Üzümcü çapkın Vicomte de Valmont rolünü, Tomris İncer'se Madame de Rosemonde'u çok iyi oynuyor. Oyunun diğer  dikkat çekenleriyse Madame de Marquise kötü kadın rolünde Şebnem Köstem, manastırdan yeni gelmiş kız Cécile rolünde Ece Özdikici ve Madame Marie de Tourvel namuslu evli kadın rolünde Selin İşcan'dı. Bir de Coriolanus'taki rolüyle dikkat çeken Cemal Ayhan Şener genç delikanlı rolündeydi.

Oyunun başarısının bir ölçüsü de sonradan konuşulmasıdır, ki bu oyun hakkında konuşturuyor. Mutlaka izleyin, mümkünse benim gibi ön sıralardan izleyin oyuncularla göz göze, birebir size oynuyormuşçasına hissederek.

Ayrıca aynı romandan uyarlama 1988 yapımı 3 Oscar kazanmış film Dangerous Liaisons de izlenebilir.

Hiç yorum yok: